Mitä maastoammunta on?                                      maastoammuntaa

Maastoammunta on pääsääntöisesti jousiammuntaa metsässä. Maastoammunnan kilpailumuotoja on kaksi: Metsästysammunta (Pohjoismaissa), jossa ammutaan eläinaiheisiin tauluihin ja Maastoammunta FITA:n pyöreisiin tauluihin. 

Maastoammunta on mielestäni paras jousiammunnan muoto, koska siinä hermo lepää ja saa viettää  päivän metsässä mukavien ihmisten seurassa. Mielenkiintoiseksi sen tekee vaihtelevuus, koskaan et tiedä mitä seuraava rasti tuo tullessaan. Onko odotettavissa jyrkkä ylämäki, kenties vielä jyrkempi alamäki? Juuri nämä mäet tekevät maastoammunnasta haastavan, on tiedettävä kuinka paljon minkäkin asteinen mäki vaikuttaa matkaan. Annetuilla matkoilla ei hyödytä yhtään vaikka tiedät paljonko matkaa on taustaan, jos et tiedä kuinka paljon mäki vaikuttaa matkaan. Loivat ylämäet jopa pidentävät ammuttavaa matkaa!

FITA Maastoammunta

Kilpailuissa ampujat jaetaan 3-4 hengen ryhmiin, riippuen osallistujamäärästä ja metsässä olevien taustojen (rastien) määrästä. Jokainen ryhmä aloittaa kilpailun omalta rastiltaan ja kiertää järjestyksessä radan läpi. Kierros on yleensä 24 rastia (voidaan ampua myös 12 rastin kierros 2 kertaan, mutta se on harvinaista), arvokilpailuissa aina 24 rastia. Arvokilpailuissa ammutaan 2 kertaa 24 rastin kierros, niin että toinen kierros on arvioitavat matkat ja toinen annetut matkat. Kansallisissa kilpailuissa voidaan 24 rastin kilpailuissa ammuttaa, niin että metsässä on sekaisin arvioitavia ja annettuja matkoja, molempia 12. Tauluja on 4 erilaista 80cm, 60cm, 40cm ja 20cm. Pistelasku on 1,2,3,4,5. Jokaiselta rastilta ammutaan kolme nuolta.
Kuvat tauluista ja ammuttavat matkat (aukeaa uuteen ikkunaan)

Pohjoismainen metsästysammunta

Ryhmiinjako on samanlainen kuin FITA maastoammunnassa. Rastimäärä voi olla 24-48, parillinen määrä pitää olla rasteja. Metsästysammunnassa ampujalla on käytettävissään 1-3 nuolta / rasti, kaikkia nuolia ei ole pakko ampua. Vaikka ampuja ampuisi kaikki 3 nuolta, niin vain paras lasketaan. Nuolissa pitää olla raidat 1-3, jotta tiedetään mikä nuoli on ammuttu ensimmäisenä. Nuolet pitää ampua oikeassa järjestyksessä. Matkat ovat aina arvioitavia.
Kuvia tauluista ja ammuttavat matkat
(aukeaa uuteen ikkunaan)

IFAA Maastoammunta

Ryhmiinjako samanlainen kuin FITA:ssa, muuta samaa ei olekaan. Kilpailussa ammutaan aina annettuja matkoja ja 28 rastia päivässä. Kierrokset ovat nimeltään Maasto (Field) ja Riista (Hunter). Tauluja on 4 erilaista 65cm, 50cm, 35cm ja 20cm. Pistelasku 3,4,5. Jokaiselta rastilta ammutaan neljä nuolta. IFAA:n mestaruuskilpailuissa - WFAC, maailmanmestaruus ja EFAC, euroopanmestaruus - ammutaan aina viisi päivää, ma - pe. Ammuttavat kierrokset ovat: maasto, riista, eläin, maasto ja riista. 28 rastia päivässä.
Kuvat tauluista ja ammuttavat matkat (aukeaa uuteen ikkunaan)

IFAA Metsästysammunta

Ryhmiinjako samanlainen, matkat annetut ja 28 rastia. 1-3 nuolta / rasti ja paras lasketaan. Kuvat tauluista (aukeaa uuteen ikkunaan)